GC De Hoge Kleij, een bosbaan met ‘roots’ uit de ijstijd.


Midden in de Utrechtse Heuvelrug ligt een van Nederlands mooiste golfbanen, GC De Hoge Kleij. Een echte natuur baan omringd door bos op een licht geaccidenteerd terrein, een lust voor golfers en fotogafen.


De lichte glooiingen in dit gedeelte van Nederland zijn ontstaan in de ijstijd door de bewegingen van ijsplaten welke de grond hebben doen opstuwen. De gevolgen hiervan zie je terug als je een ronde loopt op deze heerlijke baan. De ‘signature’ hole is mede daarom de PAR 5 , 12e. Staande op de T-box kijk je uit over een naar beneden glooiende lange PAR 5 welke je de indruk zal geven dat je in de Ardennen of het Sauerland bent. De hole is vooral lang, back tee heren 552 meter, en de enige hole op deze baan zonder bunkers. De laatste 150 meter gaan nog wat steiler downhill wat de approach van dit hellende stuk niet makkelijk maakt.


Ook als golfbaan fotograaf kun je op de Hoge Kleij je hart ophalen. Vele holes bieden prachtig lichtspel tussen de bomen. De soms verhoogde greens, de glooiingen in de fairways en de bunkers werpen bij een lage stand van de zon prachtige schaduwen waarmee het geaccidenteerde terrein mooi in beeld komt.  


Bovendien heeft ieder seizoen op deze baan zijn charme. In mei wanneer de rododendrons in bloei staan word je staande op de Tee van de PAR 3 14e even meegenomen naar Augusta. Achter de lager gelegen green is het in deze periode een zee van paars en bied je een prachtig uitzicht. Een heerlijke hole om te spelen en te fotograferen. 


De baan wordt mede gekenmerkt door heide. In augustus, als de heide bloeit, ervaar je de deze schoonheid het beste in het iets meer open gedeelte rondom de holes 6,7,8 en 9. Dit gedeelte van de baan levert in het najaar weer een heel andere ambiance. Met mist of ochtend nevel en een waterig zonnetje doet dit deel weer denken aan een baan in UK, Ierland of Schotland. Echt geweldig! 


Deze hoek van de baan is zeker in de morgen een van mijn favoriete plekken om met de camera in de weer te gaan. Maar ook met de clubs op pad is dit gedeelte een genot om te ervaren. Goede scoringskansen voor birdies maar met verkeerde T-shots dreigt snel een double bogey op je kaart. 


Hoewel ieder seizoen hier zijn uitdaging biedt, is gedurende de zomer deze baan voor ieder golfer een prachtige uitdaging om te spelen. De greens zijn hard, wat bij de verhoogde greens een perfecte approach vergt om je bal op de green te houden. Of je kiest een heel andere, soms wellicht slimmere tactiek als je de green nadert; een landing voor de green en de bal erop laten rollen. En mocht je op de green liggen dan wacht nog een serieuze test van je vaardigheden; de green lezen en de juiste putting stroke maken. Er zijn perioden dat de greens een stimp hebben van 10 of soms meer. Dus als je onder deze omstandigheden niet echt een stroke maakt en de bal niet rolt dan doet je bal in ene hele rare dingen en is de 3 put veelal een feit. 


Ook het in beeld brengen van deze kwaliteit van de greens, het maaien van de apron’s is voor een golfbaan fotograaf een genot. De patronen door het strakke maaien bieden leidende lijnen die de aandacht trekken en je als kijker de foto ‘intrekken’ en je hiermee uitdagen om deze baan snel eens te bedwingen.


Kortom een aanrader voor iedereen.